Kawa jest często chwalona jako najbardziej zdrowy napój. Dostarcza potrzebnych składników odżywczych bez kalorii i szkodliwych składników. Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że kawa ma kilka właściwości, które pomagają promować zdrowie. Dowiedz się, jakie one są.
Jedną z najczęstszych zalet kawy są jej właściwości przeciwcukrzycowe. Kawa zawiera substancję chemiczną zwaną tiosiarczanem, która działa przeciwdiuretycznie na organizm. Po wypiciu kawy kawa jest wchłaniana bezpośrednio do krwiobiegu. Stamtąd przenosi się bezpośrednio do mózgu (3). W mózgu tiosiarczan blokuje hamujący neuroprzekaźnik adenozyny, który powoduje niski poziom cukru we krwi.
Ponadto osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Kofeina zawarta w kawie obniża poziom insuliny w organizmie, co zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi. Ponadto niektóre badania sugerują, że osoby pijące kawę rzadziej zachorują na cukrzycę typu 2. W jednym z badań osoby, które wypijały od dwóch do pięciu filiżanek kawy dziennie, zmniejszyły ryzyko zachorowania na cukrzycę o 30 procent w porównaniu z osobami, które nie piją kawy. To całkiem spora redukcja ryzyka.
Kolejną zaletą kawy jest to, że może pomóc poprawić funkcjonowanie mózgu. W kilku badaniach przeprowadzonych na zdrowych dorosłych osobach, które piły od jednej do czterech filiżanek kawy dziennie, stwierdzono, że mają lepsze zdolności poznawcze i lepsze funkcje umysłowe niż ci, którzy nie pili kawy. Ogólnie rzecz biorąc, osoby pijące kawę wykazywały ogólnie lepsze funkcje umysłowe, ale tylko ci, którzy spożywali od jednej do czterech filiżanek kawy każdego dnia, wykazywali poprawę swoich zdolności poznawczych. Ponadto ci, którzy pili kawę, rzadziej zgłaszali jakiekolwiek negatywne skutki uboczne picia kawy. Osobom, które regularnie piją kawę, łatwiej jest nie zasnąć przez cały dzień, ponieważ kawa zawiera składniki, które, jak się uważa, zwiększają czujność.
Korzyści płynące z kawy wykraczają poza możliwość poprawy funkcji poznawczych. Kawa może również przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu szybciej spalasz tłuszcz po zakończeniu posiłków. Dzieje się tak, ponieważ kawa zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, takich jak przeciwutleniacze, które naturalnie występują w zielonej herbacie oraz innych owocach i warzywach. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, udaru i niektórych nowotworów.
Ogólnie rzecz biorąc, kawa to zdrowy napój, który może przynieść kilka pozytywnych korzyści. Jednak, jak większość rzeczy w życiu, zbyt dużo kawy może mieć negatywne konsekwencje. Picie zbyt dużej ilości kawy może powodować przyrost masy ciała, co z kolei zwiększa podatność na dnę moczanową. Zbyt dużo kawy może również powodować zmiany w funkcjonowaniu mózgu, co może prowadzić do złych decyzji i rozwoju chorób, takich jak dna moczanowa. Jeśli cierpisz na objawy dny moczanowej i obecnie pijesz kawę, dobrym pomysłem jest chwilowe zaprzestanie palenia, aż objawy ustąpią.